oversigt     Artikel i "VI FORÆLDRE" NR. 8 august 2005  næste 

 
Af Lene Rode    
Foto: Christian Petersen

Hvilken TYPE BABY har du?

 

 

I har sikkert opdaget det:
Allerede fra første færd er jeres baby helt sin egen!
Mød fire skønne unger med vidt forskellige temperamenter.
Måske ligner en af dem jeres?

 

 
En glad bulderbasse

Hector er en robust og glad dreng, der elsker, når der er liv og mennesker omkring ham.

- Han charmer og smiler til alle mennesker. Når vi f.eks. står i kø i supermarkedet, spiller han helt klart op. Han har netop lært at rejse sig op, og det er tydeligt, at han forsøger at imponere fremmede med, hvad han kan, siger Hectors mor, Christina.

Hector sidder sjældent længe og koncentrerer sig. Der skal helst ske noget nyt, så han her gerne gang i fire slags legetøj - samtidig.


Hector Bonnesen Freddie

9 1/2 måned

Mor: Christina

Far: Casper
- Han er nok ikke typen, der bliver ekspert på et område. Han har gang i 1000 ting og er aktiv og udadvendt. Men sjovt nok er han også meget tålmodig – det er hverken hans far eller jeg. Når han f.eks. har sat sig for at lære at rejse sig, bliver han bare ved til det lykkes. Og han bliver ikke gal, når det mislykkes.

Rent fysisk er Hector en stor dreng på 12 kilo, og når han vil have mad, skal det være nu.

- Han har brug for meget mad. Han vågner og skal have en flaske meget tidligt om morgenen, og hvis han ikke får den, kan han blive helt hysterisk. Men ellers er han utrolig glad og positiv. Jeg tror, det bliver hans styrke.

Den følsomme tænker

                                                               Signe Andreasen
                                                                        11 måneder


                                                      tvillingesøster til Karen


                                                                          Mor: Ellen

                                                                              Far: Bo


Signe var helt fra fødslen meget god til at vise sine behov, så forældrene kunne forstå hende. Den evne har hun stadig.

- Hun er meget nuanceret i sin stemme og bruger en masse forskellige lyde. Hun er god til at koncentrere sig og kan sidde i lang tid med sine små pincetfingre og undersøge et stykke legetøj. Hun er utroligt tålmodig og kan blive meget opslugt af at sidde og lege eller spise.

- Signe har også et stort tryghedsbehov. Hun kan godt lide at sidde og putte hos os, og hun har helt kart et stort behov for én til én-kontakt, siger Ellen, der er mor til Signe og tvillingesøsteren Karen.

Signe bryder sig ikke om for mange mennesker og for meget tumult. Så siger hun fra og begynder at græde. Hun foretrækker ro og kendte ansigter omkring sig. Hun kan også blive bange for, at jeg er væk, hvis jeg bare går på toilettet eller ud i køkkenet. Så jeg har vænnet mig til at sige til hende, at jeg er der, og at jeg bare lige skal hente noget.

- Hun bliver meget påvirket af stemninger, og kan begynde at solidaritets-græde, hvis Karen, græder - uden at der er noget galt. Hun er nok på mange måder ret følsom og lidt af en medløber.

- Signe kan godt virke sårbar, fordi hun fordi hun reagerer på omgivelserne, men vi prøver at udfordre hende alligevel. Vi kunne jo let pådutte hende en rolle som sart og beskytte hende mod verden. I stedet prøver vi at vise hende, at vi hele tiden er der, og støtter hende, når hun har brug for det.
 

Festens midtpunkt

Karen lagde ud med at tage rigtig meget på - hurtigt. Men efter en måned fik hun kolik og to måneders mareridt med mavepine og gråd i op til otte timer ad gangen begyndte. Hendes fortvivlede forældre vandrede op og ned ad gulvet. De sang, vuggede, kørte hende rundt i bilen, gik til kraniosakralterapi, akupunktur og zoneterapi – og intet hjalp, før Karen blev tre måneder og voksede fra det.
- Da kolikken stoppede, ændrede hun sig totalt og blev det gladeste, skæggeste lille menneske. Og sådan har hun været lige siden. Hun er nysgerrig, frembrusende og tør en masse. Hun er en selskabspapegøje og elsker som udgangspunkt alle mennesker. Hun er god til at skabe - og holde - kontakt. Hun nyder at være i centrum og smiler og griner og flirter med alle, fortæller Karens mor, Ellen.

   


   Karen Andreasen,

    11 måneder

    tvillingesøster til Signe


    Mor: Ellen

    Far: Bo

- Karen er meget fysisk og god til at bruge sin krop. Hun har lige lært at rejse sig op, og selv om hun falder, rejser hun sig op igen med det samme. Hun har en utrolig drivkraft og vil virkelig fremad. Hun er god til at sætte ting i gang til at og få sin søster, Signe, til at grine.

- Når hun vil have noget, råber hun op. Hvis hun for eksempel er sulten, råber hun ”ma-ma-ma” rigtig højt. Og når hun så får det, kvaser hun maden og kaster det ind i munden. Hun er ikke sådan én, der sidder og undersøger og nørkler. Alting foregår i fuld fart og med et stort grin. Hun sidder aldrig stille ret længe.

- Jeg er meget opmærksom på, at det er sådan, Karen er lige nu – og ikke nødvendigvis sådan, hun skal være altid. Jeg vil ikke låse hende fast i en rolle, hvor hun føler sig presset til at underholde og være glad altid. Men jeg tror, at hun grundlæggende er et meget udadvendt og positivt menneske.

   
 Den lille vakse

Sofie får det hele med. Hun betragter, lytter, observerer og følger med med store, vågne øjne.

- Helt siden hun var nyfødt, har folk sagt, at hun var en lille vågen, vaks og opmærksom én, fortæller Sofies mor, Mette.

- Når hun kan høre, at far kommer hjem og pusler ude i gangen, så sidder hun helt stille og lytter og venter. Hun er opmærksom på alle små lyde, og når han kommer ind, lyser hun op i et kæmpe-smil.

 


     Sofie Dligacz Maigaard

     8 måneder

    Mor: Mette

    Far: Michael

- Sofie vil gerne være med, men samtidig er hun lidt reserveret overfor fremmede og har altid været meget bevidst om, hvem der var ”fremmede”. Selv over for bedsteforældrene, som hun elsker,  skal hun stadigvæk lige have ti minutter at varme op i. Til gengæld kan hun alt, når hun sidder hos mor. Her smiler og griner hun – også til fremmede. Men hun skal have sin base i orden.


Sofie er også en meget aktiv pige. Hendes ben kører som stempelpresse, og hun er i konstant bevægelse. Måske derfor er hun også meget spinkel.
- Det bedste, hun ved, er, når vi går til babysvømning og rytmik. Så er hun ét stort smil og griner hele tiden. Hun kan godt lide, at der sker noget nyt, og at få nye udfordringer. Hun kan sidde længe og undersøge et nyt stykke legetøj, mens det gamle hurtigt keder hende.

- Jeg synes, at hun er meget mild. Selv hvis noget driller hende, bliver hun ikke rigtig hidsig. Hun viser bare sin utilfredshed ved at pibe lidt.

   
 
 


Åbne forældre får trygge børn

      uanset temperament

Vi må godt se og sige, at vores børn er bulderbasser, forsigtige eller selskabspapegøjer - bare vi husker, at de også er så meget andet. Kunsten for forældrene er at gøre deres egne værdier synlige uden at dømme.

Ord manifesterer nemlig. Hvis et barn altid har fået at vide, at han var en ballademager – så bliver han det. Lige som "den dygtige pige" skal leve op til det prædikat hele livet.

- Børn vil bogstavelig talt gå i døden for at leve op til vores forventninger som forældre. Derfor gælder det om at møde dem med åbenhed og nysgerrighed frem for fordømmelse og vurderinger, siger cand. pæd. psych. Dan Svarre, der er leder af ForældreSkolen.

Han mener, at det med at sætte folk i bås er et grundlæggende menneskeligt træk, som vi alle har en flig af. Og ikke kun overfor vores børn:

- Det giver en vis tryghed at forenkle ting, og vi kan da også med en vis ret gøre det. Mennesket har beskæftiget sig med inddeling af temperamenter altid.

- Problemerne opstår, hvis vi låser vores børn fast i roller, så de ikke føler, at de kan eller må være andet, siger Dan Svarre.

Få mere at vide på www.foraeldre-skolen.dk
 

 
     
oversigt

Du befinder dig på   www.foraeldre-skolen.dk

næste